Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

10 főre
  • 500 g Loprofin fehérjeszegény tészta (Fusilli)
  • 230 g cukkini
  • 240 g padlizsán
  • 200 g sárgarépa
  • 160 g vöröshagyma
  • 360 g paradicsom
  • 140 g paprika
  • 4 db fokhagyma
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 100 g margarin
  • 50 g Loprofin fehérjeszegény lisztkeverék
  • 20 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 80 ml víz
  • 2 evőkanál tejföl
  • 4 dl alacsony fehérjetartalmú tejhelyettesítő ital
  • 400 g növényi sajt
  • fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom
  • ételízesítő (pl. Boszorkány ételízesítő vagy Vegeta)

Elkészítés

A Loprofin tésztát forrásban lévő, sóval-olajjal ellátott vízben kifőzzük.

A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk. Karikára vágjuk a padlizsánt, cukkinit, vöröshagymát, sárgarépát, a többit pedig kockára.

Folyamatos keverés mellett olajon 6-8 percig pároljuk a vöröshagymát, padlizsánt, cukkinit, és répát, kb. 1 dl víz hozzáadásával.
Amint ezek megpuhultak, hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát is.

Most következik a fűszerezés: 2 teáskanál oregánó, 2 teáskanál bazsalikom, só, bors, ízlés szerint. Az egészet jól elkeverjük, majd 5 percig fedő alatt pároljuk. Vigyázzunk, hogy le ne égjen!

A leszűrt tésztát a főzőlábasban összekeverjük a zöldségekkel, és a fele növényi sajtot is belereszeljük.

Az egészet margarinnal kikent jénai tálba tesszük.

Tetejére mártást készítünk. A margarint serpenyőben felolvasztjuk, habzásig hevítjük és hozzáadjuk a Loprofin lisztkeveréket. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az alacsony fehérjetartalmú tejhelyettesítő italt, a zúzott fokhagymát és a tejfölt.

Végül belekeverjük a Loprofin tojáspótló port és az ételízesítőt is. Az így kapott masszát egyenletesen eloszlatjuk a zöldséges tészta tetején. Végül az egészet megszórjuk a maradék növényi sajttal.

A kiszabott mennyiség alapján a tésztát 10 főre tudjuk elkészíteni.

Sütő hőfoka: 200℃
Sütési idő: 8-12 perc

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 162,4 21,4 9,6
1 kocka (kb. 305 g) 495,3 65,2 29,3