Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

3 adaghoz
  • 165 g karfiol
  • 55 g sárgarépa
  • 55 g fehérrépa
  • 35 g zellergumó
  • 15 g vöröshagyma
  • 5 g fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 2 teáskanál citromlé
  • tárkony, só, őrölt fehérbors, ételízesítő

Elkészítés

A hozzávalókat megtisztítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát felkarikázzuk, a zellert félbehasítjuk és feldaraboljuk. A karfiolt kicsi rózsákra szedjük, alaposan megmossuk.

Az olajat egy mélyebb edényben felmelegítjük, rátesszük a vöröshagyma kockákat, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, kb. 5 percig pároljuk, megszórjuk az ételízesítővel, pici sóval, fehérborssal és tárkonnyal, majd beletesszük a fokhagymát, a Loprofin lisztkeveréket, majd kicsit összepirítjuk, 0,5 liter vízzel felöntjük és beletesszük a babérlevelet.

Amikor a zöldségek már majdnem puhák, beletesszük a karfiolrózsákat, citromlével ízesítjük, és hozzáöntünk még 0,5 liter vizet. A főzés befejezése előtt 2-3 perccel a 2 kanálnyi tejföllel elkeverjük és összeforraljuk. A maradék tárkonyt tálaláskor adjuk hozzá.

A kiszabott mennyiség alapján. kb. 3 adag levest kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml 37 1,9 2,9
1 adag (kb. 357 ml) 132,09 6,78 10,35