Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

Kb. 4 adaghoz
  • 2-3 evőkanál olíva olaj
  • 95 g vöröshagyma
  • 10 g fokhagyma
  • 85 g sárgarépa
  • 65 g fehérrépa
  • 35 g zeller
  • 40 g karalábé
  • 2 db Tesco Value Tyúkhúsleveskocka
  • 1-2 kávéskanál fűszerpaprika
  • 5 g Damin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 3 g friss petrezselyemzöld
  • őrölt fekete bors
  • őrölt kapor
A sajtgombóchoz
  • 75 g Violife növényi sajt, natúr
  • 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por +25 ml víz
  • 10 g Damin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió

Elkészítés

A meghámozott, apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát 1 evőkanál olíva olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és további 1-2 evőkanál olíva olajat adunk a zöldségekhez, majd tovább pároljuk.

A tűzről lehúzva megszórjuk a Damin liszttel és a fűszerpaprikával. Közben 1 liter meleg vízben 2 db tyúkhúsleves kockát feloldunk és hozzáöntjük a zöldségekhez, majd ezt követően még 0,5 liter vizet öntünk hozzá. Ezután hozzáteszünk 1 késhegynyi borsot, majd puhára főzzük a zöldségeket. Kis idő elteltével beletesszük a levesbe a szárított kaprot és a felaprított zöldség zöldet is.

Közben elkészítjük a sajtgombócot (kb.12 db lesz). A növényi sajtot lereszeljük, ehhez adjuk a vízzel elkevert Loprofin tojáspótló port, majd hozzátesszük a Damin lisztet, a borsot és a szerecsendiót és a kezünkkel összegyúrjuk. Ezt követően a masszából vizes kézzel mogyorónyi gombócokat formázunk, ami majd főzés közben meg fog duzzadni.

Amennyiben a zödség puha, akkor belerakjuk a levesbe a sajtgombócot és közben még fűszerezzük a levest sóval, borssal, kaporral. A levest ezután kb. 5-8 percig főzzük, amíg a sajtgombócok fel nem jönnek a tetejére.

A kiszabott mennyiség alapján kb. 4 adag levest kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml 46,8 3,87 3,12
1 adag (kb. 335 ml) 156,78 12,96 10,5