Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

5 adaghoz
A leveshez
  • 200 g burgonya (hámozott)
  • 80 g sárgarépa (hámozott)
  • 60 g fehérrépa (hámozott)
  • 30 g zeller (hámozott)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 g sertészsír
  • 2 db Maggi Magyaros Gulyásleveskocka
  • 2 l víz
A burgonyagombóchoz
  • 80 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 20 ml víz
  • 0,5 evőkanál olaj

Elkészítés

A meghámozott burgonyát kockára vágjuk és kb. 1,5-2 liter sós vízben feltesszük főni.

Közben a meghámozott fehérrépát és sárgarépát karikára vágjuk, a hámozott zellert pedig kockára vágjuk.

Amikor a burgonya megfőtt, akkor kivesszük a főzővízből és áttörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A burgonya főzővizét ne öntsük ki, tegyük félre, mert arra szükség van a továbbiakban!

A sertészsírt egy lábasba rakjuk, közepes hőfokon megdinszteljük rajta a sárgarépát, fehérrépát és a zellert, majd hozzáöntjük a burgonya főzőlevét. Beletesszük az 1 egész vöröshagymát, 1 egész gerezd fokhagymát és az egészet együtt főzzük. Fontos, hogy a vöröshagymát és a fokhagymát nem kell feldarabolni, egészben kerüljön a levesbe, mivel a végén el kell távolítani!

Közben elkészítjük a burgonyagombócot. Az áttört, kihűlt burgonyához hozzáadjuk a vízzel elkevert alacsony fehérjetartalmú tojáspótló port a napraforgó olajat és a sót, majd jól összegyúrjuk. Ezután 2 részre osztjuk és közepes vastagságú rúddá formáljuk. A rudakat 1,5 cm hosszúságú darabokra vágjuk majd egyenként gombócokat formálunk belőlük.

A levesbe 2 db Maggi magyaros gulyásleves kockát teszünk és a gombócokat is beletesszük, majd kb. 20-25 percig főzzük.

A kiszabott mennyiség alapján 5 adag levest kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml 48,5 8,2 1,91
1 adag (kb. 345 ml) 167,3 28,29 6,58