Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

10 db-hoz
  • 500 g fehérjeszegény Damin vagy Loprofin kenyérpor
  • 1 zacskó élesztő
  • 20 g cukor, a kelesztéshez
  • 2 evőkanál joghurt, vagy az otthoni joghurtkészítőben készített fehérjeszegény joghurt (még jobb, mert alacsony a fehérjetartalma)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 dl fehérjeszegény tej
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 dkg
  • 3 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém
  • 1 kávéskanál fűszerkeverék
  • 1 evőkanál tetszés szerinti zöldfűszer

Elkészítés

A fehérjeszegény Damin vagy Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott vajat, a sót, joghurtot, tejfölt, a fehérjeszegény tejet, az apróra zúzott fokhagymát, valamint a tetszőleges zöldfűszereket is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Alufólia zsemleformákba vagy muffin formákba öntjük, melyeket előzőleg kikentünk zsiradékkal, és megszórtunk keményítővel. Vagy olajos kézzel zsemléket formázunk belőle. Fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt tetejét olajjal megkenjük.

Sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 25-30 perc

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 314 52 11
összesen 3153 517 112