Szatmári Ferenc receptje (szatmariferi.blog.hu, Feri, a főzelékes)

Hozzávalók

4 adaghoz
Főzelékhez
  • 1 fej lilakáposzta
  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 evőkanál Rama laktózmentes sütőmargarin
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3,5 dl húsleves vagy víz
  • 2 dl kókusztej
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (búza vagy kukorica)
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld durvára aprítva
Sült zöldségekhez
  • 1 fej cékla
  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db kisebb zellergumó
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál friss rozmaring

Elkészítés

A sütőt előmelegítem 220 °C-ra. A felkockázott zöldségeket egy zacskóba teszem.

A fűszereket kikeverem az olajjal egy kisebb tálban, majd a zacskóba öntöm és alaposan összerázom. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, majd 18-20 perc alatt megsütöm.

Közben a gyalult káposztát egy keverőtálba teszem és 1 teáskanálnyi sóval megszóróm. Alaposan összeforgatom, majd 10-15 percig állni hagyom, ettől kicsit megereszkedik.

Ezután egy nagyobb, tűzforró füstölő serpenyőben kevés olaj hozzáadásával több részletben megpirítom (Ne tegyünk egyszerre sokat a serpenyőbe, mert akkor levet ereszt és nem tudjuk pirítani).

Én három részletben 4-4 percig készítettem. Ugyanebben a serpenyőben (kicsit vártam, hogy visszahűljön) összeolvasztottam a vajat az olajjal, hozzáadom a hagymát és 1-2 percig kevergetem.

Rádobom a fokhagymát, sózom, borsozom (sóval vigyázni, mert a káposzta már sós), további 1 percig párolom, majd felöntöm a levessel vagy vízzel. Pár percig forralom.

A kókusztejet egy másik edényben kikeverem a keményítővel és néhány kanál vízzel. Ezután a káposztát beleforgatom a hagymás alapba, hozzáöntöm a kókuszos-keményítős keveréket és besűrítem. Beleforgatom a petrezselyem felét, majd sült zöldségekkel tálalom.

A kiszabott mennyiség alapján kb. 4 adag főzeléket kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml
1 adag (kb. 450 g)