Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

13 darabhoz
  • 250 g burgonya (hámozott)
  • 25 g vaj
  • 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 20 ml víz
  • 50 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék + 10 g a nyújtáshoz
  • 1 dl napraforgó olaj

Elkészítés

A meghámozott burgonyát sós vízben feltesszük főni. Amint a burgonya megfőtt, még forrón átnyomjuk burgonyanyomón és megvárjuk míg kihűl. Ezután sózzuk ízlés szerint. Hozzáadjuk a vajat, a Loprofin lisztkeveréket és a vízzel elkevert Loprofin tojáspótló port, majd az egészet összegyúrjuk. Először kissé ragadós a massza, de rövid gyúrás után összeáll és jól nyújtható.

A munkafelületet 10 g Loprofin lisztkeverékkel megintjük és kinyújtjuk rajta a tésztánkat. Ezután pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a krumplis pogácsákat és 1 dl olajban közepes lángon kisütjük őket.

Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük.

Tálalhatjuk a tetejét baracklekvárral megkenve, vagy pedig sósan is fogyaszthatjuk kevés fokhagymás-tejfölös mártogatóssal ízlés szerint.

A kiszabott mennyiség alapján 13 db pogácsát kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 488,2 31 39,4
1 adag (kb. 23,5 g) 114,7 7,3 9,3