Gyömbéres-tárkonyos tökfőzelék

Szatmári Ferenc (szatmariferi.blog.hu, Feri, a főzelékes) receptje.

Hozzávalók:

a fűszerpasztához

  • 2-3 cm gyömbér, reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma , reszelve
  • 1 evőkanál aprított, friss tárkonylevél
  • 6-8 szem durva szemű só
  • 1 evőkanál olívaolaj

a főzelékhez

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 35 g újhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 800 g zsenge tavaszi tök, gyalulva
  • 2 evőkanál étkezési keményítő (búza vagy kukorica)
  • 500 ml alaplé (1 db Maggi zöldségleves kocka + 500 ml víz, vagy főtt zöldségekből 500 ml alaplé)
  • 2 dl DM Bio Zab főzőkrém
  • 10 g friss kapor
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • frissen őrölt fekete bors

 
Elkészítése:

Első körben egy mozsárban alaposan dolgozzuk össze a paszta hozzávalóit. Ezt a lépést kihagyhatjuk, ekkor a pirított hagymára külön-külön reszeljük rá a hozzávalókat.
A gyalult vagy vágott tököt egy nagyobb tálba teszem és finoman megsózom. 10 percig állni hagyom, majd óvatosan kinyomkodom. A levét félreteszem, a főzéshez felhasználom.
Az olajat egy nagyobb lábosban, közepes lángon felhevítem. Rádobom a hagymát, finoman sózom és 2-3 percig, kevergetve fonnyasztom. Hozzákeverem a pasztát és 8-10 másodpercig együtt pörgetem, majd hozzáadom a kinyomkodott tököt.
Összeforgatom, felöntöm az alaplével és 6-8 percig főzöm. A zab főzőkrémmel kikeverem a keményítőt, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem.
Citromhéjjal, citromlével ízesítem. Hozzákeverem a pürésített kaprot, sózom, borsozom.
A kiszabott mennyiség alapján 5-6 adag főzeléket kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe
(mg)
Fehérje
(g)
100 ml 24,4 0,8
1 adag (kb. 220 g) 53,6 1,8

 

gyömbéres-tárkonyos tökfőzelék

Loading...

Leave a Reply

Websüti nyilatkozat:
Honlapunk tartalmi fejlesztésének érdekében csak olyan analitikai sütiket használunk, amelyek személyes adatokat nem kezelnek, az IP címet anonim módon tárolják. További információ az Adatvédelmi és Websüti nyilatkozatokban olvasható. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás