Szatmári Ferenc receptje (szatmariferi.blog.hu, Feri, a főzelékes)

Hozzávalók

5-6 adaghoz
Fűszerpasztához
  • 2-3 cm gyömbér, reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma , reszelve
  • 1 evőkanál aprított, friss tárkonylevél
  • 6-8 szem durva szemű só
  • 1 evőkanál olívaolaj
Főzelékhez
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 35 g újhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 800 g zsenge tavaszi tök, gyalulva
  • 2 evőkanál étkezési keményítő (búza vagy kukorica)
  • 500 ml alaplé (1 db Maggi zöldségleves kocka + 500 ml víz, vagy főtt zöldségekből 500 ml alaplé)
  • 2 dl DM Bio Zab főzőkrém
  • 10 g friss kapor
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

Első körben egy mozsárban alaposan dolgozzuk össze a paszta hozzávalóit. Ezt a lépést kihagyhatjuk, ekkor a pirított hagymára külön-külön reszeljük rá a hozzávalókat.

A gyalult vagy vágott tököt egy nagyobb tálba teszem és finoman megsózom. 10 percig állni hagyom, majd óvatosan kinyomkodom. A levét félreteszem, a főzéshez felhasználom.

Az olajat egy nagyobb lábosban, közepes lángon felhevítem. Rádobom a hagymát, finoman sózom és 2-3 percig, kevergetve fonnyasztom. Hozzákeverem a pasztát és 8-10 másodpercig együtt pörgetem, majd hozzáadom a kinyomkodott tököt.

Összeforgatom, felöntöm az alaplével és 6-8 percig főzöm. A zab főzőkrémmel kikeverem a keményítőt, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem.

Citromhéjjal, citromlével ízesítem. Hozzákeverem a pürésített kaprot, sózom, borsozom.

A kiszabott mennyiség alapján 5-6 adag főzeléket kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml
1 adag (kb. 220 g)