Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

6 db gombóchoz
  • 250 g burgonya (hámozott, nyers)
  • 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por
  • 25 g vaj
  • 100 g Damin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 3 db szilva
  • 3 kávéskanál kristálycukor
  • 1,5 kávéskanál fahéj
  • 40 g fehérjeszegény zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés

A meghámozott, hosszába félbe vágott burgonyát, forrásban lévő sós vízben feltesszük főni. Amint megfőtt, leszűrjük és krumplinyomón áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a Damin lisztet, a Loprofin tojáspótló port a vajat és a sót, majd jól összegyúrjuk. Ezután a tésztát kinyújtjuk, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl vékony, majd 6 db kb.8X8 cm-es négyzetet vágunk belőle. A szilvákat félbevágjuk.

Minden egyes kockára egy fél darab szilvát helyezünk és megszórjuk fahéjas cukorral és ezután a négyzetek széleit felhajtjuk és gombócokat formázunk majd forrásban lévő sós vízben kifőzzük.

Akkor jó a gombóc, ha feljön a víz tetejére, onnan kezdve még rövid ideig főzzük. 1 evőkanál olajon a zsemlemorzsát világosra pirítjuk és a leszűrt gombócokat még melegen belehempergetjük. A tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

A kiszabott mennyiség alapján 6 db gombócot kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 221,8 48,57 6,32
1 adag (kb. 77 g) 170,78 37,3 4,86