Csőben sütés: A megfőzött vagy megsütött zöldségeket fehérjeszegény mártással (pl: besamell-mártás) leöntjük, és forró sütőben (csőben) megpirítjuk.

 

Dermesztés: Hűtéssel járó konyhatechnológia művelet. Olyan esetben alkalmazható, amikor az étel speciális kocsonyásító anyagot tartalmaz. Gyümölcsök esetében pektint. Hatásukra a folyadék megalvad (pl. birsalmasajt).

 

Díszítés: Tálalást követő konyhatechnológiai művelet, amely fokozza az étel élvezeti értékét, étvágygerjesztőbbé, tetszetősebbé teszi. A díszítésre használt anyagnak ízben, színben illeni kell az ételhez, s kerülni kell a zsúfolást, a túldíszítést. Az ételek díszítése az étvágykeltés miatt különösen fontos, de mindig csak úgy és olyan anyaggal díszítsünk, ami diétában fogyasztható.

 

Dresszing: Salátaöntet, salátamártás, a saláták ízesítését szolgálja. Alapja lehet ecet-olaj keveréke, tejföl, majonéz stb., ízesítve különféle friss és száraz fűszerekkel. Tejfölből mindig a magasabb zsírtartalmút válasszuk, annak alacsonyabb a fehérje tartalma. Készen kapható saláta önteteket is használhatunk, de a fehérjetartalmat mindig ellenőrizni kell.

 

Dúsítás: Az étel tápanyagtartalmának növelése. Általában, ezzel a étel élvezeti értéke is fokozódik.

Előfőzés (blansírozás, leforrázás): Rövid ideig tartó, forró vízben főzés. Célja az alapanyag nemkívánatos részének eltávolítása (pl. mandula, paradicsom héja), ízének, szagának, illóolaj-tartalmának csökkentése (pl: paraj, uborka) vagy további műveletek előkészítése (pl. zöldséges rakott kelkáposzta).

Forrás:
Bencsik Klára - Gaálné Labáth Katalin - Nagy László: Szakácskönyv az egészségért, 1999.

Loading...

Leave a Reply

Websüti nyilatkozat:
Honlapunk tartalmi fejlesztésének érdekében csak olyan analitikai sütiket használunk, amelyek személyes adatokat nem kezelnek, az IP címet anonim módon tárolják. További információ az Adatvédelmi és Websüti nyilatkozatokban olvasható. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás